Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren.

Peuteropvang de Emmakröskes ontvangt certificaat ‘Groene Kinderopvang’

 ‘Van grijs naar groen’

WINTERSWIJK - Vol trots laten Leonie Bent en Martina Schieven, pedagogisch medewerkers bij de SWW-Kinderopvang, het kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang zien. Peuteropvang de Emmakröskes voldoet aan alle voorwaarden om het certificaat van de Stichting Groen Cement te mogen ontvangen. Samen met directeur Dorien ten Dolle van de Emmaschool en Madelon Holweg, manager Peuteropvang bij de SWW, wordt het feestje gevierd.

 

Door Han van de Laar

 

De Emmakröskes maken onderdeel uit van de SWW-Kinderopvang. In nauwe en goede samenwerking met de Emmaschool in Henxel wordt in een eigen ruimte opvang geboden in groepen van zo’n 11-12 kinderen. Peuteropvang en school werken samen aan een doorgaande leerlijn.

 

Groen Cement

Leonie: “Het is hier erg mooi, we zitten in het buitengebied en hebben veel mogelijkheden. Aan de andere kant van de weg ligt een bos, in de beek vangen we wel eens visjes of andere diertjes voor ons aquarium. De buurman verbouwt druiven, er zijn weilanden, we houden regelmatig excursies. Kortom we kunnen alle kanten op. Toen we hoorden van de organisatie Groen Cement dachten we direct dit is iets voor ons.” Martina vult aan: “Toen we zagen waaraan de peuteropvang moest voldoen, dachten we: ‘Dat doen we al grotendeels’. Het leek ons erg boeiend om voor het certificaat te gaan. Welke peuteropvang is er in de regio nu groener dan de onze? Dus hebben we het werkboek aangevraagd en zijn we met alle criteria aan de slag gegaan. Zo streven we er naar om iedere ochtend minstens anderhalf uur de kinderen buiten te laten spelen.”

 

Groene speelplaats

De gezamenlijke speelplaats is al groen ingericht. Veel tegels zijn in de loop der jaren verwijderd en vervangen door onder andere een heuvel met waterpomp, een wigwam, speelplaatsen van zand en hout. De organisatie Beweegwijs heeft geholpen met het ontwerp, waardoor er een goede beweegbalans is ontstaan. Dorien: “De Emmaschool heeft niet officieel het predicaat ‘Groene School’, maar in de praktijk wordt er door ons al erg veel aandacht aan ‘groen’ besteed. We hebben hier konijnen, vogels, kippen en ook een fazant. Het dierenpaleis wordt door de kinderen onderhouden, zelfs in de vakantieperiodes. Dat geldt ook voor de moestuin. De grotere kinderen helpen de kleine. Tevens hebben we enthousiaste ouders, die altijd klaar staan om te helpen. Overigens komen de kinderen niet alleen van de buurtschappen, maar ook uit het dorp.”

 

Buiten leren en spelen

Madelon geeft aan dat er binnen afzienbare tijd meer certificeringen voor groene kinderopvang worden gerealiseerd. “SWW laat kinderen met begeleiding ontdekken en ontwikkelen. Activiteiten in de natuur zijn daarin een belangrijk onderdeel. We gaan nu ook al zoveel mogelijk met de kinderen naar buiten om bijvoorbeeld te picknicken en te spelen.” Onderdeel van de voorwaarden is dat de organisatie groene metselaars aanwijst. Deze zorgen voor verbinding van alle activiteiten met de natuur. Voor de Emmakröskes zijn dat Leonie, Martina en Dorien.
Voor informatie over de Emmaschool en de Emmakröskes zie: accentscholengroep.nl en swwkinderopvang.nl.

 

Vanaf 8 juni weer volledig open

Wat fijn dat alle kinderen weer komen spelen! Na de kinderdagverblijven en peuteropvang gaat vanaf 8 juni ook de buitenschoolse opvang weer volledig open. Kinderen kunnen weer op de vertrouwde dag(en) komen. Goed om te weten:

 

Rondleiding

U bent van harte welkom voor een rondleiding. Natuurlijk houden wij rekening met de 1,5-metermaatregel. Belt u gerust om een afspraak te maken.

 

Extra maatregelen

Wij blijven natuurlijk extra aandacht besteden aan hygiëne. Zo blijft het halen en brengen van de kinderen bij de deur. Op deze manier zijn er zo min mogelijk mensen in het pand. Medewerkers en kinderen wassen regelmatig hun handen, gebruiken papieren doekjes en hoesten en niezen in de elleboog. Op posters staan de afspraken uit ons protocol overzichtelijk weergegeven als een geheugensteuntje.

 

Noodopvang

Vanaf 8 juni is de noodopvang alleen nog in de avond, nacht en weekenden beschikbaar voor ouders die in de zorg werken.

 

NIEUWS: CORONAVIRUS

Net als voor iedereen heeft het coronavirus ook voor ons als kinderopvangorganisatie veel gevolgen. Net als de scholen zijn wij vanaf 16 maart tot en met 6 april dicht. Voor een organisatie waar we met veel plezier en aandacht ruim 600 kinderen in de leeftijd van 0-13 jaar opvangen en spelenderwijs in hun ontwikkeling begeleiden is dat een hele omschakeling, want we missen “onze kinderen”. Gelukkig kunnen we ons steentje bijdragen door opvang te blijven bieden voor ouders in cruciale beroepen. Zij moeten aan het werk kunnen blijven. Voor ons allemaal. Voor hen zetten wij alles op alles!!

De overheid heeft inmiddels bepaald dat ouders die hun kind(eren) vanwege de coronacrisis tijdelijk niet naar de kinderopvang of bso kunnen brengen, maar wel de rekening hebben betaald, hun eigen bijdrage terug kunnen krijgen. Dat geldt ook voor ouders die nu aan het werk zijn en cruciaal werk verrichten. Deze initiatieven juichen wij van harte toe.

Wij missen het contact met de kinderen die niet naar de opvang mogen komen en proberen op allerlei creatieve manieren het contact met hen en hun ouders/verzorgers te onderhouden. We krijgen gelukkig veel leuke en lieve berichten en filmpjes terug van hoe het de kinderen thuis vergaat.

Graag verwijzen we ouders/verzorgers naar de site van de overheid waar alle belangrijke berichten over het coronavirus en de kinderopvang te vinden zijn:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-en-kinderopvang.

OPEN HUIS PEUTEROPVANG 2-4 JAAR

 

Flyer Beweegspetters evenement 5 februari 2020